понеделник, юни 30, 2008

My works 2005-2007

Когато за първи път открих и станах член на чудесния  форум  още при създаването му през 2004 г. , нямах представа, че ще срещна толкова много съмишленици, с които споделяме това чудесно хоби - бродирането! С повечето от момичетата станахме приятели, помагаме си взаимно, разглеждам красивите колекции гоблени и бродерии и продължавам да се наслаждам на невероятните им творби!Благодаря от сърце на всички за  схемите, които ми изпращат, много от гоблените, които ще представя оттук нататък са изработени по схеми от форума!!!За първи път във форума разбрах,че съществуват и друг вид техники на бродиране, освен посочените в първия пост, както и съществуването на други дизайнерски фирми за гоблени - Lanarte, Vervaco, Permin, Dimensions...

Първият ми опит за работа с кръстат бод/cross-stitch/ е с гоблен на холандската фирма Lanarte. През 2005 г. се престраших и си поръчах готова комплектовка от дистрибутора на Lanarte за България -  Аксиома.
Избрах си тези цветя. Получих комплекта след 2-3 дни с доставка по куриер. За първи път видях панама, съвсем различна от гобленовата разграфена. Оказа се, че това е  evenweave 27 ct.
Имаше си указание на български и всичко необходимо - конци, игла и чудесна схема.
И започнах по указанието да разучавам техниката на кръстатия бод /която е доста по-различна от petit-point/. Обаче какво стана ... това, което не успях да разбера е ,че при тази панама се шие през дупчица. А аз боцках във всяка. Резултатът от първия ми гоблен с кръстат бод - стана 4 пъти по-малък, като картичка. Но всеки се учи от грешките си. Въпреки това стана много красив и сполучлив, макар и мъничък.:)) Това е единственият ми "фал", от незнание, като няма кой да ти покаже, а и във форума повечето момичета "прохождаха" с техниката на "cross-stitch".  Конците са на DMC. Ланарте по принцип комплектоват с DMC.
След първите цветя на Ланарте, събрах кураж и поръчах отново готов комплект от Аксиома, който дойде след 2 седмици, понеже нямаха в наличност и го изчакахме да пристигне от Холандия. Тук искам да кажа няколко добри думи за фирма Аксиома - много са коректни и работят перфектно с клиентите си. Новият ми избор е "Червен букет" в който ми останаха очите докато разглеждах каталога.Панамата - отново evenweave 27 ct, този път тонирана/фабрично оцветена специално за този гоблен/, конци DMC. Този път "фал" нямаше и резултатът е перфектен.Съжалявам,че снимката не може да предаде на 100% цялата красота, както не си личи и ламето по вазата, което блещука дискретно.
При една командировка в София посетих магазин на Аксиома и оттам си закупих тези 2 комплектчета, помня, че имаше сезонно намаление 50% и се възползвах. И двете са отново на Ланарте, на моята вече любима панама evenweave 27 ct :)))). Уших ги за отрицателно време.
Първият ми опит да шия по схеми от интернет, от руски форум. Моделът е на Ланарте, схемата е във формат .xsd, панамата е българска бяла неразграфена.Този гоблен го подарих на малката ми племенница, понеже много го хареса. При всички мои гоблени оттук нататък ползвам само конци DMC и Anchor.
"Spring Ride" на Lanarte. Това е един от любимите ми гоблени!Схемата е във формат .xsd, имам доста голям архив на Ланарте в този формат, който го предпочитам,защото схемите са изключително четливи.Ших го на Аида 18, цвят "слонова кост" /Aida 18 - "ivory"/, с единичен конец, много нежен и ефирен гоблен!
"Girl with flamingoes" - Lanarte.Схеми, панама, конци - идентично като на "Spring Ride". Много сполучлив гоблен, отново шит с единичен конец. И двата като ги гледа човек от 3 метра не личи да са гоблени, изглеждат като акварели.
Следва една морска серия на Ланарте, избрах за тях панама evenweave 25 ct, цвят слонова кост.  
Ахнах, когато видях за първи път тази пеперуда на Dimensions ушита от съфорумка! За нея избрах бяла Аида 14, със сребристо ламе. Освен кръстат бод /cross-stitch/, се използва много контурен бод /backstitch/, техники "Cording","Couching" и "Lazy Daisies". Техниките са описани стъпка по стъпка в сайта на  Dimensions. Доста труден гоблен, но резултатът си заслужава, цветовете са невероятни, използва се и златисто ламе.
"Lady" - графика по картина на Ty Wilson, която подарих на сестра ми за рожденния ден. Панамата - бяла Аида 14 със сребристо ламе.

С тези чашки на Dimensions участвах в "Игра на цветовете" във форума. Цветовете са изцяло мое решение, както и самото оформление, коренно се различават от оригинала, то това беше и идеята на играта, всеки да изработи модела по свой избор. Панамата, която избрах е evenweave 25 ct, цвят слонова кост. А оригиналът се изработва върху тонирана панама в комбинация с щампа.
Сърце на Renato Parolin, изработено с кръстат бод в комбинация с контурен бод, отново на evenweave 25 ct, цвят слонова кост. Видях този модел ушит от Мария, много ми хареса - нежен и стилен! Благодаря на Мария за схемата!
Миниатюрен дядо Коледа:))), първия модел на Permin, който уших.Панама - бяла Аида 14 със сребристо ламе.
"Water Lilies" и "Morning Glories" са от серията Art - Stitch , панама - evenweave 25 ct, цвят слонова кост.  

4 коментара:

coupdecoeur каза...

A small mark of sympathy during my visit to your beautiful blog.
All my congratulations. I do not speak much English, so I only use Google's translator.
Very good day, Chris Cheers from France
http://SweetMelody.bloguez.com
http://sweetmelody.vefblog.net

Temenuzhka Petrova каза...

Chris, thank you visited my blog!
Greetings!
Temenuzhka

Дамски парфюми каза...

Много красиви гоблени, поздравления за таланта и труда който е вложен в направата на всяко от тези творения.

Temenuzhka Petrova каза...

Много Ви благодаря!

❤