събота, юни 18, 2011

Да си изплетем сами калъфче на една кука...!:)

Тази публикация е в отговор на едно мое обещание, което дадох преди време на почитателка на блога. Дамата ме помоли да покажа стъпка по стъпка изплитането на калъфче за GSM. Ще се постарая /доколкото е възможно/ да дам нещо като урок за начинаещи, който ще бъде подкрепен със снимки на последното изплетено от мен калъфче. За първи път правя подобна публикация и се надявам да бъда полезна на всички желаещи да усвоят нещо ново, по тази причина показвам изключително лесен модел. И така...:)
Да започна с избора на прежда и съответно на кукичка.Тези от вас, които следят моя блог са разбрали вече за предпочитанията ми към преждата "Джинс" на YarnArt, много подходяща за плетене на една кука, получават се чудесни калъфчета с нея. В случая избрах прежда в два цвята - екрю и зелено. Калъфчето го изплетох специално за телефон с размери 4/10 см. По тази причина избрах кука№2.5, за предишните калъфчета за малко по-голям телефон използвах кука№3. Исках да стане малко по-плътно. Калъфчето се плете в кръг, няма странични шевове/изплитания/. Използват се следните плетки : бримка синджир, залепена бримка, нисък пълнеж, висок пълнеж/изплита се с една наметка/. Ето и схемата, по която може да се види начина по който става самото плетене, доста добре онагледено:
Започнах със 7 бримки синджир,след което изплетох още три, прави се наметка и се бодва в основата на седмата бримка от синджира, за да се изплете първото високо стълбче/висок пълнеж с една наметка/. Продължава плетенето на висок пълнеж, като се боде в основата на следващите бримки и се стигне до последната/в случая първата бримка от първия ред синджир/. Изплитат се последователно девет високи пълнежа като се боде само в една и съща/първата/ бримка и след това се продължава в обратен ред докато се стигне до основата на първия изплетен висок пълнеж. В нея също се плетат 8 високи пълнежа + вече изплетения стават общо девет и първата обиколка с високи пълнежи приключва, кръгът се затваря  със залепена бримка.
Продължаваме със следващия ред - три бримки синджир, високи пълнежи и правим втора обиколка, като бодем в основата на всяка следваща дупчица и завършваме и втория ред по аналогичния на първи ред начин.И така се плете до височина, която ни устройва за да покрие височината на телефона.
 
Сами виждате как се получава овала при плетене в кръг. След изплитането на пет или шест реда/по желание/ продължаваме с изплитането с другия цвят. Плетем със зеления цвят прежда няколко реда и завършваме с два реда - отново с екрю.
След като изплетем нужната височина, завършваме с красиво оформление най-горния ред, аз го направих по тази схема:
 
Изплетох това калъфче за телефона на моята майка,тя пожела да има копченце, за да може да го закопчава. Затова този път не изплетох цвете, за да не се претрупва, а направих няколко синджир бримки от задната горна страна на калъфчето и приших копченце на лицевата страна. Също така изплетох верижка за ръката, която се прави по следния начин - от външната горна дясна страна на калъфчето извадих бримка и изплетох синджир с нужната дължина/да обхване китката на ръката/, боднах отново в същата основа, след което се върнах по обратния ред с нисък пълнеж. За врат се плете по същия начин, но се започва от вътрешната страна на калъфчето и се завършва в срещуположната вътрешна страна. И ето го резултата най-накрая:
Изпълних желанието на моята читателка на блога с голямо удоволствие, макар и с голямо закъснение:)) Надявам се,че съм била полезна за всички, които обичат плетивата. Готова съм да помогна и с други полезни публикации, само да има интерес! 

Искам да споделя и една награда, която получих от моята приятелка от междублоговото пространство Еликсир! Благодаря ти от сърце, мила приятелко, за чудесната награда!Изключително много харесвам твоя вкусен блог и ти желая много здраве и нови вкусни рецепти! 
И понеже наградата е за приятелство, искам да я посветя на всички приятели на моя блог, които вече почти три години не престават да посещават страничката и поддържат творческото ми вдъхновение!Благодаря ви за вниманието, приятели!
Желая на всички приятни почивни дни и много слънчево настроение!

11 коментара:

Анонимен каза...

Невероятно!Очаквах с нетърпение тази публикация.Благодаря!Благодаря! Благодаря! Отивам да опитам! Изглежда лесно.

Анонимен каза...

Получава се!Учителката заслужава отличен!:)Стигнах до смяната на цвета, моля те, опиши как става и това - някъде греша и се получава дупка. Предварително благодаря!

Temenuzhka Petrova каза...

:)Здравей,радвам се,че началото е успешно, надявам се и краят да е такъв:)
Сега, дупка при смяна на цветовете не трябва да става.Когато приключваш поредния ред и трябва вече да смениш цвета, изплела си и последното високо стълбче и следва да затвориш със залепена бримка - точно тогава бодваш в съседната дупчица и изтегляш оттам вече нишка на сновата прежда и продължаваш нагоре да плетеш с нея. Изрязваш от предната прежда кончето да не ти се мотае и в случая ги завързвам на двойно възелче и отрязвам краищата, то остава отвътре и не се вижда.Я пробвай!

Анонимен каза...

Благодаря за светкавичния отговор!Получи се и това благодарение на точните и ясни обяснения от твоя страна!Сега остава само да го довърша! Сърдечно благодаря!Скоро ще си имам готово калъфче...

Temenuzhka Petrova каза...

Много се радвам!!Бих искала и да го видя като стане готово!Поздрави и успех!

Tatiana каза...

Красиво!

Анонимен каза...

Вече съм "пристрастена" :) към тези твои сладурски калъфчета.Не знам как да ти благодаря...

Temenuzhka Petrova каза...

Много се радвам, че съм ти била полезна!Радвам се заедно с теб и се чувствам удовлетворена!Изпрати ми снимка на имейла, да видя калъфчето!

Temenuzhka Petrova каза...

Tatiana,спасибо!:)

Анонимен каза...

Изпратила съм снимки на имейла!Моля те, обясни как се прави капаче (за несесер например или чантичка за фотоапарат)и какво означава "от външната горна страна на калъфчето извадих бримка"? Предварително благодаря!Много слънчеви усмивки за теб!

Teena in Toronto каза...

I've tried to learn how to crochet a few times but don't really like it. I like knitting better.

Happy blogoversary :)

❤